3D dijagnostika

Većina pogrešaka ili neadekvatnog liječenja nastaje kao posljedica nedostatne dijagnostike. Područje unutrašnjosti zuba, korijena, pulpnog prostora, okolne kosti i zglobova nisu vidljivi golim okom. Radi se o vrlo malim prostorima koji uslijed komunikacije s usnom šupljinom budu izloženi bakterijskoj upali. Visoko sofisticirana 3D dijagnostika u dentalnoj medicini pojavila se je tek nedavno i napravila revolucionaran pomak. To je nova paradigma u stomatologiji. Dentalna medicina 21. stoljeća bazirana je na točnoj procjeni uzroka i stanja bolesti i liječenju temeljenom na znanstvenim dokazima. Vodeće stomatološke znanstvene i stručne udruge daju jasne preporuke o potrebi provođenja najbolje moguće dijagnostike, a protokoli za mnoge postupke u stomatologiji smatraju pogrešnim načinom liječenja ukoliko nije provedena najbolja moguća dijagnostika. Stomatološka poliklinika Apolonija prva je ustanova u Hrvatskoj koja je u svoju praksu uvela 3D CBCT dijagnostiku i sa tvrtkom kćeri Zubni rendgen dr. Lauc postala je vodeći radiološki dijagnostički centar koji provodi edukaciju i obučava brojne kolege u korištenju ove trenutno najsofisticiranije dijagnostičke metode.

CBCT-1

3D CBCT

3D CBCT (Cone Beam CT) je uređaj koji omogućuje snimanje željenog polja u 3 dimenzije, prikazujući strukture s visokom preciznosti uz vrlo nisku razinu zračenja. Kod klasičnih rtg snimanja (ortopani, retroalveolarne snimke) ne dobiva se potpuna informacija snimanog polja zbog preklapanja struktura. 3D snimke predstavljaju standard u planiranju implantološke terapije, a od velike su pomoći kod endodontskih zahvata i ekstrakcija jer otkrivaju složenu građu prostora kanala zuba i pravi broj i položaj zubnih korjena.

CBCT-2

Digitalni ortopan

Digitalni ortopan je najčešće korištena snimka zubi u stomatološkoj praksi, a u svrhu detaljne dijagnostike i planiranja stomatološke terapije. Snimka obuhvaća sve zube donje i gornje čeljusti, okolne potporne strukture i čeljusne zglobove. Uvođenjem digitalne tehnologije značajno je smanjena doza zračenja i povećana preciznost snimke u odnosu na klasične analogne ortopane, što smanjuje potrebu za dodatnim pojedinačnim snimanjem zubi.