lip.

Izbjeljivanje zubi

Objavio/la : .
Izbjeljivanje zubi

Sve što trebate znati o postupcima izbjeljivanja

Blistavo bijeli osmijeh jedan je od najljepših ukrasa licu. Brojna istraživanja nam govore kako je nasmiješeno lice najprivlačnije i najupečatljivije.   Međutim, što kada nismo zadovoljni bojom naših zubi?

Mnogo je razloga zbog kojih zubi nemaju željenu bijelu boju. Najčešći razlog su pigmentirana hrana i piće koje svakodnevno konzumiramo (kava, crno vino, čaj) te fiziološko mijenjanje boje zubi zbog prirodnih promjena u strukturi tijekom godina. Liječenje zuba također može dovesti do promjene boje te onda liječeni zub bojom odudara od ostatka zubnog niza. Osim ovih uzroka obojenju zubi, postoje i urođene promjene do kojih dolazi u mineralnoj strukturi zuba kao posljedica nekih bolesti ili lijekova

Izbjeljivanje zubi estetski je stomatološki zahvat kojim se stomatolozi dugi niz godina uspješno bore protiv obojenja zuba. Izbjeljivanjem se boja zubi posvjetljuje i do nekoliko nijansi.

Danas na tržištu postoji velika ponuda preparata i tretmana za izbjeljivanje. Svi obećavaju istu stvar: blistavo bijeli osmijeh. Postoje čak i mnogi recepti za kućne pripravke za izbjeljivanje. Kako znati koji preparati i tretmani zbilja funkcioniraju?

  Prva stvar koja će napraviti razliku i koja je neophodna prije izbjeljivanja zubi je uklanjanje naslaga i pigmentacija sa zuba. Naslage plaka i kamenac primaju boju iz pigmenata iz hrane te njihovim uklanjanjem zubi opet postaju sjajni i glatki, no ne mijenja se prirodna boja zubi. Većina spomenutih kućnih pripravaka (soda bikarbona, aktivni ugljen) ali i pasti za zube za izbjeljivanje imaju abrazivna svojstva i namijenjeni su uklanjanju plaka i pigmentacija no zbog abrazivnog djelovanja dugotrajna upotreba ovakvih pasti a posebno kućnih pripravaka oštećuje i stanjuje zubnu caklinu te stvara oštećenja zubnog mesa. Za pravilno i potpuno uklanjanje zubnih naslaga na zubima potrebno je posjetiti stomatologa koji će profesionalnim čišćenjem i pjeskarenjem ukloniti sve naslage i pigmentacije sa zuba te zubima vratiti sjaj. Profesionalno čišćenje i pjeskarenje preporučljivo je napraviti svakih 6 mjeseci.

Nakon detaljnog čišćenja zubi su sjajni ali njihova prirodna boja nije promijenjena. Za mijenjanje prirodne boje zubi u svjetliju nijansu potrebni su kemijski preparati koji mijenjaju strukturu pigmenata unutar zubnog tkiva. Glavni kemijski spojevi kojima dobivamo ovu reakciju su hidrogen peroksid ili karbamid peroksid. Oni se kemijskim reakcijama razgrađuju te otpuštaju slobodne kisikove radikale koji ulaze u zubno tkivo i oksidiraju molekule pigmenta. Ovj kemijski spojevi mogu se koristiti u različitim koncentracijama.

Niske koncentracije peroksida (6-10%) prisutne su u proizvodima za izbjeljivanje koji se mogu kupiti i koristiti bez nadzora stomatologa. Različite trakice i gelovi za izbjeljivanje dostupne su u trgovinama i drogerijama, reklamiraju se preko interneta i društvenih mreža te preporučuju i koriste u kozmetičkim salonima. Korištenjem ovih proizvoda može se postići svjetlija nijansa zubi no jako je bitno spomenuti opasnosti dugotrajnog korištenja ovakvih proizvoda. Peroksid, iako u maloj koncentraciji, djeluje štetno na zubno meso i može uzrokovati kemijske ozljede koje su bolne i sporo zacjeljuju. Ovakve komplikacije su česte i nastaju zbog toga što sami preparati nisu prilagođeni korisniku te ih je teško aplicirati samo na zube. Druga opasnost je u tome što korištenje ovih preparata nije kontrolirano od strane stručne osobe i lako je pretjerati u želji za bjeljim osmijehom. Pretjerano korištenje dovodi do dehidracije cakline i formiranja bijelih mrljica na zubima.

Svakako jedini preporučeni i siguran način za izbjeljivanje zubi je uz stručni nadzor stomatologa.  Razlikujemo izbjeljivanje u ordinaciji i izbjeljivanje kod kuće, ili kombinaciju. Uz stručan nadzor i rukovanje, moguće je u kraćem roku korištenjem viših koncentracija peroksida postići promjenu boje zuba za nekoliko nijansi. Kako izgleda tretman izbjeljivanja kod stomatologa? Izbjeljivanje u ordinaciji traje oko 60 minuta a koriste se više koncentracije peroksida (40%).  Prije izbjeljivanja utvrdi se postojeća boja zuba, pacijenta se educira o postupku te mu se objasni da protetski nadomjesci i ispuni ne mogu mijenjati boju. Ukoliko se želi, nakon izbjeljivanja se mogu zamijeniti. Stomatolog u razgovoru objasni pacijentu što se može očekivati u jednom a što u više tretmana izbjeljivanja te koje nijanse zubi je moguće postići iz njegove postojeće boje . Žute i smeđe nijanse lakše se izbjeljuju nego sive. Česta prolazna nuspojava izbjeljivanje je preosjetljivost zuba koja je najčešće kratkotrajna te se kod profesionalnog izbjeljivanja tretira preparatima kalija i i fluora. Kako bi se rezultati izbjeljivanja održali što dulje poželjno je  prema uputi stomatologa neko vrijeme izbjegavati jako obojenu hranu i piće. Učinak izbjeljivanja nije trajnog karaktera te je nakon nekog vremena, ovisno o željenoj nijansi, potrebno ponoviti postupak no zubi gotovo uvijek ostaju svijetliji nego što su bili prije izbjeljivanja. Zubi se mogu izbjeljivati i kućno, pomoću individualno izrađenih udlaga u koje si pacijent sam svakodnevno stavlja aktivno sredstvo i nosi udlage prema uputama stomatologa. Taj postupak traje do 8 dana, a može se i ponoviti. Isto tako, kućno izbjeljivanje se može provesti i kao nadopuna ordinacijskog izbjeljivanja u fazi održavanja bjeline izbijeljenih zubi kako bi jednom izbijeljeni zubi ostali bijeli.

Ono što često brine pacijente je da li je izbjeljivanje štetno i da li ostavlja trajne posljedice na zubima?

Profesionalno izbjeljivanje pod nadzorom stomatologa smatra se sigurnim i bez posljedica na zdravlje zubi i usne šupljine te je isto dokazano mnogim znanstvenim istraživanjima. Ipak, izbjeljivanje se ne preporučuje djeci mlađoj od 16 godina, kao niti trudnicama.

Ukoliko imate dodatna pitanja, najbolje je posjetiti stomatologa koji će Vam strpljivo i detaljno objasniti postupak. Mnogo zadovoljnih pacijenata potvrđuju da se u stomatološkoj poliklinici Apolonija svi postupci pa tako i izbjeljivanje zubi obavljaju po najvišim svjetskim standardima i protokolima. Nemojte se sramiti svog osmijeha, obratite nam se s povjerenjem.