“Iza svakog obroka Vaš pH u ustima padne i kiseline napadaju Vaše zube. Zato iza svakog obroka žvačite Žvakomint jer Žvakomint pojačava lučenje sline i povećava pH u Vašim ustima. Žvakomint preporučila Svjetska stomatološka udruga!”

Tko ne bi počeo žvakati nakon ovako uvjerljivog objašnjenja? Treba li žvakati žvakaće gume što više? Po mogućnosti stalno? Doduše, po noći pH u ustima najviše pada. Možemo li očekivati evoluciju u brizi za naše zube s porukama: “Probudite se svaka dva sata i sažvačite Žvakomint jer je tijekom noći pH u Vašim ustima puno niži a to oštećuje caklinu! Platili smo dodatnih stoninjak tisuća novaca Svjetskoj stomatološkoj udruzi pa je ona i to odobrila!”

Naš žvačni sustav nije prilagođen stalnom žvakanju. Zubi služe za usitnjavanje hrane i točka. Ok, možda ponekad i kao alat ili oružje, ali tjerati žvačni sustav da stalno stišće i da bude u funkciji puno više nego što je potrebno prilično je suludo. Ostavljate li automobil da radi preko noći dok se ne vozite? Zašto ne? Pa teže će zahrđati. Ostavljate li hladnjak otvoren nakon upotrebe? Zašto ne, smanjit će te globalno zagrijavanje. Argmenti su isti. Dok s jedne strane imate minoran efekt s druge strane radite veću štetu.

Žvakanjem će te možda povećati pH u ustima jer se slina više luči i ispire zube nakon što je pH pao uslijed razgradnje derivata šečera (jednostavnih ugljikohidrata) i to nije loše. Doduše, nakon malo više vremena pH u ustima će se stabilizirati i bez Žvakominta (jeste li uspjeli pročitati vrijeme na onim crvenim i plavim krivuljama na reklamama. Niste? Hm, da malo su sitna slova i brzo nestanu. A i nije navedeno što su ispitanici u istraživanju jeli. Siguran sam da su prevladavali šečeri.)

Loše je žvakati kaugume često jer na taj se način nepotrebno opterećuju žvačni mišići što, uz neke druge faktore može dovesti do problema s mišićima i čeljusnim zglobom. Trošenje zuba uslijed stalnog kontakta ne treba niti spominjati. Žvakanje stimulira i lučenje želučanih sokova koji su sve samo ne visoke pH vrijednosti. Osjećate li kiselost u ustima nakon malo dužeg žvakanja kaugume? Kod tzv. kraniomandibularnih disfunkcija (bolovi u području lica, škljocanje i škripanje čeljusnog zgloba, prekomjerno trošenje zuba, škrgutanje itd.) jedna od prvih navika koja se mora odbaciti je žvakanje kauguma. Osim toga, karijesi i otapanje cakline neće nastati neposredno nakon jela i zbog kratkotrajnog pada pH u ustima nego zbog drugih razloga.