Jedno od najčešćih pitanja koje pacijent postavi je: “Koja je četkica najbolja?” Obično odgovorim: “Ona koja se najviše koristi.”

Preplavljeni smo stotinama četkica koje se reklamiraju kao najbolje. Neke četkice dosežu prostore koje druge ne uspjevaju (naravno, one od svih ostalih konkurentskih proizvođača), masiraju, izbjeljuju, djeluju na desni bolje od drugih, vlakna su im postavljena pod različitim nagibima, različite su debljine i boje (to je super), drške imaju zglobove ili posebnu elastičnost da slučajno ne bi u žaru borbe sa zubnim naslagama povrijedile desni, čiste sve dijelove zuba, jezik, nepce – daju sjaj i bjelinu i uspjevaju sve ono što se čini da je nemoguće.

Karijes je i dalje najraširenija bolest današnjice.

Ma naravno, baš zato treba dobra četkica koja sve to ima. I tako dobro izgleda da ju je prava šteta koristiti. Koliko ste puta stali pred policu s četkicama i pomislili…

I imali ste pravo.

Uistinu, najbolje su četkice one koje se puno koriste. Ali u Vašoj ruci. Četkanjem se uklanjaju naslage koje nastaju na zubima i treba ih ukloniti. Naslage na zubima se počinju stvarati ubrzo nakon četkanja. Tada nisu štetne ali s vremenom postaju hranilišta za bakterije koje razaraju zube. 24 sata nakon pranja zuba u naslagama postoje bakterije (tzv. anaerobi) koji najviše utječu na nastanak karijesa. Znači li to da je dovoljno četkati jednom dnevno? Teoretski da. Ako ste ekspert u četkanju i imate dobru genetiku (nemojte odmah okriviti genetiku za Vaše probleme sa zubima jer je Vaša baka rano izgubila sve zube). U svojoj karijeri upoznao sam vrlo malo takvih eksperata kojima je dovoljno jednodnevno četkanje. Naprosto, nikada niti s dobrim četkanjem nećete ukoniti sve naslage. Većim brojem četkanja povećati će te statističku vjerojatnost da to učinite (ona ista statistička vjerojatnost zbog koje će te se jako zabrinuti ako se odnosi na neuspjeh neke operacije i iznosi 1-3%).

Četkanje zuba za mnoge nije pretjerano zabavan postupak. Posebno na večer, prije spavanja. Ili nakon izlaska i kasnijeg vraćanja. Pranje zuba jest najvažnije na večer, ali ako Vam je to nemoguća misija zašto si ne bi uveli neko dodatko vrijeme za pranje zuba? Npr. na povratku s posla? Operete li ruke kada dođete kući? Uvedite to vrijeme i za pranje zuba. Prije izlaska na večer? Ne morate robovati vremenu.

Tvrda, srednje tvrda ili meka četkica? “Imam osjećaj da s mekom četkicom ništa ne operem.” Ok, perite duže. Tvrde četkice sve su rijeđe i gotovo izbačene iz upotrebe. Na onom famoznom stalku s četkicama pokušajte pronaći neku na kojoj piše tvrda ili Hard. Ali prije uzmite slobodni dan. Dakle imamo one medium (eufemizam za tvrđe) i soft (meka). Osobno smatram da se sa soft četkicom postiže bolji učinak prvenstveno iz razloga jer se ne izbjegava četkanje uz zubno meso gdje se plak najviše nakuplja.

O načinu četkanja jednom drugom zgodom, ili zatražite svog stomatologa da Vam objasni kako da bolje perete zube. I prvenstveno – koje dijelove zuba ne uspjevate dobro oprati. U onih nekoliko minuta. Minuta? Sekundi? Netko je spomenuo 3 minute? Pogledajte na sat i vidjeti će dokaz za Teoriju relativnosti ako još sumnjate u nju.