Od 12. do 13. 10. 2012. u Zagrebu se je održao 1. kongres Hrvatskog društva ortodonata Hrvatskog liječničkog zbora (HDO HLZ) na kojem smo aktivno sudjelovali kao organizatori i predavači. Predsjednik Organizacijskog odbora kongresa bio je dr.sc. Tomislav Lauc. S obzirom na broj prisutnih sudionika, prepoznat je i nagrađen trud Organizacijskog odbora da ovaj veliki ortodontski događaj s vrlo bogatim programom bude što uspješniji.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH prepoznalo je značaj ovog skupa i dodijelilo mu pokroviteljstvo, a kongres se održao u 3 dvorane s 8 sekcija i tema.

Glavna sekcija u dvorani A odnosila se  na usporedbu suvremenih SL sustava. Za to vrijeme u dvorani 2 odvijala se vrlo zanimljiva sekcija koja obuhvaća estetiku na temelju znanstvenih istraživanja, interdisciplinarni pristup u terapiji pacijenta i sintezu funkcijskih sponzanja vezanih uz žvačne mišiće i TMZ. U poslijepodnevnim satima bila je sekcija optimizacije rezultata ortodontske  terapije s osvrtom na finishing i retenciju, dva vrlo važna dijela ortodontske terapije, kao i povezanost ortodoncije i parodontoloških promjena. U dvorani B i C odvijala se edukacija za 3D CBCT dijagnostiku. Drugi dan obuhvatio je predavanja vezana uz period rasta i razvoja pacijenata te radionice: 3D ortodoncija pomoću Insignija sistema, , Korištenje Onyx ceph programa,  Ortognatna kirurgija od početka do kraja  i Indirektno lijepljenje bravica.