Sveta Apolonija

Stomatološka poliklinika APOLONIJA dobila je ime prema Svetoj Apoloniji, zaštitnici stomatologije.

Život Svete Apolonije opisao je Sv. Dionizije u pismu antiohijskom biskupu Fabijanu: “Za vrijeme posljednjih godina vladavine cara Filipa (244–249) podigla se u narodu buna. Kao odgovor na nju buknuo je progon u kojem su pogubljeni mnogi kršćani. Njihova dobra bijahu pljačkana, paljena, uništavana. Pogani pograbili i divnu djevicu Apoloniju, koja je bila već u poodmakloj dobi. Tukli su je po obrazu i čupali joj zube. Tada izvan grada naložiše veliku vatru i zaprijetiše joj se da će je u nju baciti, ako skupa s njima ne bude izgovarala njihove bezbožne riječi. Ona zamoli da je za čas oslobode. Kad su to učinili, sama skoči u vatru i bi sažežena.”

Biskup Dionizije piše za Apoloniju da je provodila neporočan život, vrijedan svakog poštovanja i udivljenja. Dionizijev opis Apolonijine smrti, koja se sama bacila u vatru, ne sadrži nikakav prijekor. Taj slučaj svete Apolonije spominje i Sv. Augustin u I. knjizi svoga djela “O Božjoj državi” i kaže da je slobodno sam poći u smrt samo da bi se izbjegao grijeh. Knjige mučenika spominju da se Apolonija bacila u oganj »potaknuta jačim ognjem iznutra, a koji dolazi od Duha Svetoga«.

Štovanje svete Apolonije brzo se raširilo najprije na Istoku, a onda i na Zapadu. Po Europi stoje mnoge crkve i kapele sagrađene u njezinu čast. Možda je uzrok tolike raširenosti štovanja činjenica što je bila mučena na tako neobičan način. Nešto je pripomogla popularnosti svetice i legenda koja se kasnije oko nje splela i prema kojoj bi bila kraljevska kći te poslana u smrt od samog svog oca zbog toga što je postala kršćanka. Širenjem kulta sveticu su sve više počeli zazivati i u bolesti zuba.

Stari umjetnici prikazivali su Svetu Apoloniju sa zlatnim zubom na kraju ogrlice koju nosi oko vrata i s kliještima za vađenje zuba.

Blagdan Sv. Apolonije slavi se 9. veljače.

Saznajte više...

 
tumblr_lzpncvhekf1r8p0cuo1_500