Zubne krunice

krunice1
 

Keramičke krunice

Keramičke krunice su potpuno estetski nadomjestci zuba. Zubna keramička krunica u potpunosti oponašaju prirodnu zubnu krunu. Indicirane su kod fraktura zuba ili opsežnih karijesa kada nije moguće kompozitnim materijalom nadoknaditi izgubljenu zubnu masu, a istodobno omogućuju i očuvanje preostalog zuba; zatim kao zaštita liječenih zubi koji su zbog uklanjanja pulpe (vađenje živca) postali krhkiji, te iz brojnih estetskih razloga poput promjene boje, nepravilnog položaja, oblika ili veličine zuba.
Izrađuju se u dentalnom laboratoriju složenim postupcima slojevanja keramike i pečenja na visokim temperaturama. Keramičke krunice mogu imati metalnu jezgru (različite poluplemenite ili plemenite dentalne legure) ili mogu biti bezmetalne s visokim indeksom dinamičke čvrstoće.

krunice2
 

Prešana keramika

Prešana keramika je posebna vrsta dentalne keramike koja se obrađuje na vrlo visokim temperaturama. Nakon taljenja, keramika se u posebnoj press peći preša na model zuba u dentalnom laboratoriju.
Prešana keramika se izrađuje u boji zuba, a zatim se na keramičku osnovu nanosi više slojeva konvencionalne keramike kako bi se postigao savršen izgled zuba.
Prednost ove tehnike je u tome što se koristi samo jedan materijal i u pravom smislu govorimo o potpunoj keramici sa svim estetskim i optičkim fenomenima poput transparencije, opalescencije, fluorescencije i translucencije.

krunice3
 

Cirkonijske krunice

Cirkon keramika je potpuno estetska zamjena za metal-keramičke nadomjestke jer eliminacija metalne jezgre omogućuje prolaz svjetla kroz keramiku i postizanje boljih optičkih svojstava.
Keramički materijali pokazuju bolju biokompatibilnost i manje su toplinski provodljivi od metala.
Kod pacijenata koji ne žele metalne legure idealna su zamjena jer imaju dobra estetska i biomehanička svojstva.