Liječenje bolova u čeljusnom zglobu i živčanih mišića

zglob01

 

Liječenje čeljusnog zgloba i žvačnih mišića

Područje čeljusnog zgloba i žvačnih mišića po učestalosti je treći uzrok bolova u području usta i lica. Vrlo često se zamjenjuje s bolovima zuba jer se bolovi projiciraju na pojedine zube pa tako nastaju greške u stomatološkoj terapiji. Na žalost, vrlo je mali broj liječnika dentalne ili opće medicine koji su osposobljeni za terapiju tzv. temporomandibularnih disfunkcija. Područje temporomandibularnih disfunkcija granično je područje stomatologije, ortodoncije, otorinolaringologije, fizijatrije, ortopedije i kirurgije te se često smatra nepopravljivim stanjem.

Suvremeni pristup bolestima čeljusnog zgloba i žvačnih mišića uključuje pravilne dijagnostičke postupke, funkcijsku analizu te utvrđivanje točnog mehanizma i uzroka bolnih stanja. Vrlo često je poremećaj u zagrizu glavni uzrok bolova lica, vrata, uha, glave kao i poremećaja u zglobu, škljocanja, klikova i zvukova poput drobljenja.

Kod svih naših pacijenata tijekom prvog pregleda i kasnijih kontrolnih praćenja provjeravaju se znakovi koji mogu ukazati na nastanak poremećaja čeljusnog zgloba i žvačnih mišića. Dobro poznavanje problematike čeljusnog zgloba kliničaru omogućuju djelotvorno utvrđivanje uzroka koji se mogu ukloniti. Čak i uznapredovali poremećaji funkcije zgloba, škripanje i škrgutanje zubima, oštećenja zuba i mišićnih struktura pravilnim terapijskim postupcima u najvećoj mjeri se mogu ublažiti ili u potpunosti ukloniti. Najčešće se radi o dugogodišnjim bolnim stanjima koji narušavaju kvalitetu života i pacijenti su ih svjesni, ali su obično dobivali pogrešne informacije da to nije moguće liječiti ili da su to prirodna stanja.

Kako prepoznati poremećaje zgloba, mišića i žvačnog sustava

Navodimo niz simptoma koje ukazuju na temporomandibularne disfunkcije:

– bilo kakvi zvukovi u zglobu – škripanje, krckanje, drobljenje, klikanje
– bolovi u području lica
– bolovi u području zuba za koje nije moguće utvrditi da je uzrok pojedini zub
– napetost mišića lica
– bolnost na pritisak na pojedinim mjestima ispod i ispred uha
– povlačenje zubnog mesa na pojedinim zubima, najčešće na očnjacima i pretkutnjacima
– prekomjerno trošenje zuba
– škripanje zubima tijekom spavanja, tzv. bruksizam
– asimetrije donje čeljusti
– nepravilno zatvaranje donje čeljusti s preskakanjima tijekom zatvaranja usta

Iskustva naših pacijenata

“Dvadesetak godina me mučila disfunkcija čeljusnog zgloba. Uz nošenje fiksne ortodoncije 6 mjeseci, bolovi su nestali i napokon mogu normalno spojiti gornju i donju čeljust.
Gratis, zubi su prekrasno ravni.”
Nikolina Devčić-Zglavnik