Ljuskice za zube i estetski tretmani

Veneers

Keramičke ljuskice (VENEERS) su estetski nadomjesci izrađeni od tankog sloja keramike koja se lijepi na prednje površine zubi, a u svrhu postizanja visoke estetike prednjih zubi, tj. lijepog osmjeha. Danas predstavljaju restorativni estetski izbor u velikom broju kliničkih slučajeva u kojima bi donedavno bile izrađene potpune krunice, stoga ih se ubraja u minimalno invazivnu dentalnu medicinu. One ostvaruju prirodnu fluorescenciju i apsorbiraju, reflektiraju i provode svjetlost podjednako kao i prirodna zubna struktura, tako da se keramičkim ljuskicama postiže potpuno prirodan izgled zuba. Tijekom vremena keramička ljuskica ne mijenja boju kao što je to slučaj kod kompozitnog materijala koji apsorbira pigmente iz hrane i nakon određenog vremena postaje estetski neprihvatljiv. Izrađuju se u dentalnom laboratoriju, a zbog visoke preciznosti ne uzrokuju iritacije, upale i recesije,tj. povlačenje zubnog mesa. Keramičkim ljuskicama mogu se ukloniti nedostaci oblika zubi ( nepravilno oblikovani zubi, lom cakline, veliki ispuni), položaja zubi (razmaci među zubima, rotacije), veličine i boje prednjih zubi.

Lumineers

LUMINEERSI su estetski nadomjesci izrađeni od posebne Cerinate keramike, vrlo visoke čvrstoće a debljine tek 0,3 -0,5mm što je debljina kontaktne leće. Smatraju se najmanje invazivnim estetskim nadomjescima jer ne zahtijevaju uklanjanje zubne supstance, već samo pripremu cakline (hrapavljenje dijamantnim svrdlom) za lijepljenje Lumineersa na zub. Za razliku od klasične keramičke ljuskice gdje se uklanja čitava debljina cakline pri čemu preparacija završava u dentinu (osjetljivom dijelu zuba) te zbog toga postoji potreba za izradom provizorija, kod pripreme zuba za Lumineerse preparacija završava u caklini, zubi nisu osjetljivi na zrak, te ne postoji potreba za provizorijem. Također, zbog istog razloga, često nije potrebna ni anestezija što sam zahvat čini puno ugodnijim za pacijenta.
Indikacije za izradu Lumineersa su gotovo jednake kao i za klasične keramičke ljuskice. Pomoću njih se uspješno mogu prekriti različite diskoloracije zuba te sanirati drugi estetski problemi kao što su otkrhnuti, nepravilno nagnuti ili razmaknuti zubi.

Componeers

COMPONEERS je novi sustav polimeriziranih, nano-hibridnih kompozitnih ljuskica dizajniran u Coltène-u. Ovaj sustav kombinira prednosti direktne kompozitne restauracije s laboratorijski izrađenim ljuskicama, tj. omogućuje kontrolu estetike na licu mjesta. Pri korištenju Componeersa potrebno je manje posjeta jer se gotova ljuskica direktno adapira u pacijentovim ustima. Componeersi su dostupni u nekoliko veličina i mogu se vrlo lako pomoću kompozitnog materijala prilagoditi u svakim ustima, bilo da se radi o rekonstrukciji jednog zuba ili čitave vidljive regije. Također, u koliko dođe do oštećenja ili pucanja Componeersa, vrlo jednostavno se može napraviti reparatura istog pomoću kompozitnog materijala, jednakog od kojeg je načinjen i sam Componeers. Na taj način postiže se znatna ušteda materijala i vremena što ovaj zahvat čini vrlo prihvatljivim pacijentu.

Lasersko povećanje krune zuba

Estetika osmijeha ovisi u velikoj mjeri o odnosu zuba i zubnog mesa, tj. o njihovoj međusobnoj harmoniji. Pretjerana vidljivost zubnog mesa prilikom osmijeha, tzv. gummy smile narušava tu estetiku. Isto tako hipertrofično, nabubreno zubno meso, kao posljedica upale ili nošenja ortodontskog aparata negativno utječe na ukupni dojam osmijeha.
Uklanjanjem „suvišnog“ zubnog mesa postiže se željeni rezultat i uspostavlja harmonija između zuba i zubnog mesa, a što za posljedicu ima produženje zubnih kruna.
Lasersko uklanjanje zubnog mesa ima prednost nad drugim metodama (klasično rezanje pomoću skalpela ili elektokauterizacija) jer ne djeluje štetno na okolna tkiva poput elektrokautera, tj. djeluje vrlo selektivno, ne izaziva krvarenje kao klasično rezanje pomoću skalpela i daje predvidiv rezultat što nije slučaj sa spomenutim metodama. Zbog svega toga je i postoperativna bol znatno manja.
Zubna krunica je protetski nadomjestak koji se stavlja na prirodni zub. Nadomjestak prekriva i zaštićuje oštećeni ili slomljeni zub i tako održava njegovu funkcionalnost i pospješuje estetiku.
Krunica za zube je potrebna kada je zub uništen karijesom, nakon endodontskog liječenja zubi (stavlja se kako bi povećala čvrstoću zuba), ako su zubi istrošeni škripanjem ili kiselinskom erozijom, nakon ugradnje implantata te zbog samih estetskih razloga.

Izbjeljivanje zuba

Izbjeljivanje zubi se vrši pomoću oksidacijskih sredstava, karbamid ili vodikovog peroksida koji se nanose u obliku gela na površinu zuba. Sredstva za izbjeljivanje se razlikuju s obzirom na koncentraciju aktivne supstance i način aktivacije koja može biti kemijska, svjetlosna, termička ili laserska.
Prije nanošenja oksidacijskog gela na zube, potrebno je očistiti tvrde i meke zubne naslage, dobro ispolirati zube, te zaštititi zubno meso od djelovanja gela. Postupak nanošenja i skidanja gela se ponavlja nekoliko puta tijekom ordinacijskog izbjeljivanja, a sam postupak traje oko 60 minuta.
Zubi se mogu izbjeljivati i kućno, pomoću individualno izrađenih udlaga u koje si pacijent sam svakodnevno stavlja aktivno sredstvo i nosi udlage prema uputama stomatologa. Taj postupak traje do 8 dana, a može se i ponoviti. Isto tako, kućno izbjeljivanje se može provesti i kao nadopuna ordinacijskog izbjeljivanja u fazi održavanja bjeline izbijeljenih zubi kako bi jednom izbijeljeni zubi zauvijek ostali bijeli.

Depigmentacija zuba

Pigmentacije su promjene u boji zuba. One mogu biti „ugrađene“ u strukturu zuba (posljedica uzimanja nekih lijekova u vrijeme mineralizacije zuba ili zaustavljeni, remineralizirani karijes) ili adherirane na površini zuba kao posljedica pušenja, konzumiranja nekih napitaka poput kave, crnog vina, raznih čajeva ili dugotrajne terapije s klorheksidinom i sl.
Pigmentacijske naslage najčešće nalazimo na prednjim donjim zubima i najčešće ih nije moguće ukloniti četkanjem zuba. Pušači ih obično imaju u većoj mjeri, ali ih nalazimo i kod nepušača. Moguće ih je vrlo uspješno ukloniti čak i u prostoru među zubima posebnim aparatom koji koristi smjesu zraka, vode i praha koji se proizvodi u različitim voćnim okusima.
Depigmentacijske pjeskare pod tlakom izbacuje sitna zrnca na bazi Na-bikarbonata raspršenih u vodi te na taj način čisti zube i vraća im prirodnu bjelinu. Nakon zahvata pjeskarenja zubi, zubi su glatki i bijeli, a postupkom pjeskarenja se usporava stvaranje novih pigmentacija.