Opća stomatologija

Stomatolog, doktor dentalne medicine, zubar ili dentist sinonimi su koji se koriste za liječnika koji se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem zuba, parodonta, sluznice usta i ostalih struktura usne šupljine. Službeni naziv koji je trenutno u primjeni u Hrvatskoj je doktor dentalne medicine (dr.med.dent.) dok je do nedavno u službenoj primjeni bio naziv doktor stomatologije odnosno stomatolog (dr.stom.).
Stomatologija ili dentalna medicina predstavlja još jednu od kliničkih disciplina koja se bavi suzbijanjem, prepoznavanjem i otklanjanjem svih bolesti zuba, usta i vilice.

Liječenje zuba

Liječenje zuba odnosno endodontski zahvati među najpreciznijim i najsloženijim su postupcima u stomatologiji. Zubni kanali vrlo su malih dimenzija i često zavinuti, a nepotpuno uklanjanje bakterija iz njih ima posljedice na budućnost i očuvanje zuba.

Liječenje korijenskih kanala ne dopušta pogreške. Zbog toga se koriste posebni materijali i instrumenti pomoću kojih je moguće u potpunosti ukloniti inficirano tkivo i pomoću elektronskih naprava utvrditi točnu poziciju vrha korijena do kuda treba ispuniti kanal. Korištenjem naprednih tehnoloških postupaka postiže se trajno zalječenje i visoka uspješnost liječenja.

Parodontitis

Zaustavljanje propadanja zubne kosti i gubitka zuba jedan je od najvažnijih zadataka stomatologa. Parodontitis se može otkriti puno prije njegovog nastanka. Zanemarivanje početnik stadija parodontnih bolesti vrlo je često i rezultira preranim gubitkom većeg broja zuba. Suvremeni pristup uključuje redovito praćenje s postupcima uklanjanja izvora infekcije i regenerativnim postupcima kojima se obnavlja izgubljena kost. Biološki pristup liječenju bolesti ogleda se u korištenju vlastitih imunoloških faktora dobivenih iz krvi pacijenta koji u kombinaciji s propisanim protokolom liječenja daju dobru prognozu za zaustavljanje parodontitisa.

Laserska rana dijagnostika karijesa

U trenutku kada karijes postane vidljiv već se radi o relativno velikoj leziji. Karijes nastaje na tzv. fiziološki nečistim mjestima tj. mjestima koja su slabo dostupna čišćenju četkicom i samočišćenjem vlastitom slinom. Najčešća područja nastanka karijesa su jamice zuba i prostori između dvaju zuba. Karijes na tim mjestima moguće je otkriti prije nego što se proširi.
Diagnodent je napredni sistem baziran na laserskoj zraci za ranu dijagnostiku karijesa što štedi zubno tkivo i omogućuje postupke uklanjanja minimalnih dijelova cakline.

Spriječavanje karijesa i parodontitisa

Preventivni postupci važan su dio cjelovite stomatološke zaštite. Načini četkanja zuba i održavanja higijene razlikuju se ovisno o međuzubnim prostorima i individualnoj sklonosti karijesu.
Sprječavanje nastanka karijesa može se vrlo uspješno provesti individualnim pristupom prevencije i postupcima koji caklinu čine čvršćom i otpornijom prema bakterijama. Profesionalno čišćenje zuba i edukacija pacijenta kako može bolje zaštiti svoje zube neizostavni su dio dobre prevencije bolesti zuba.

Oralna kirurgija

Oralna kirurgija područje je koje zahtjeva točnu i preciznu dijagnostiku svih struktura. 3D CBCT dijagnostika postaje dio obaveznih protokola kod mnogih kirurških postupaka.

Nježan i pažljiv odnos prema pacijentu uz potpunu bezbolnost neizostavan du dio kirurških postupaka.

Briga za okolne strukture ogleda se i u sprječavanju bolnih stanja nakon zahvata, ubrzanom cijeljenju pomoću autolognih fibrinskih i imunoloških faktora. Individualni pristup i cjelovita briga tijekom postoperativnog perioda ubrzava i olakšava oporavak.

Kompozitni ispuni (plombe)

Kompozitni materijali tj. estetski materijali za ispune svojim estetskim i fizičko-mehaničkim svojstvima vrlo kvalitetno nadomještaju zubnu strukturu, te su potpuno istisnuli iz primjene neestetske, amalgamske ispune. Zbog kemijskog svezivanja pomoću adhezivnih sustava znatno su smanjili potrebu za brušenjem zubne supstance. Današnje plombe odnosno ispuni rade se po principima minimalno invazivne stomatologije.

Najnoviji napredak su kompoziti na bazi nano tehnologije koje karakterizira izuzetna mogućnost poliranja i vrlo visoki estetski rezultati.