Ortodont i ortodoncija

Ortodont je doktor dentalne medicine (doktor stomatologije) koji je specijalizirao ortodonciju i koji se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba (krivi zubi) i čeljusti (anomalije) te liječenjem bolnih stanja žvačnih mišića i čeljusnog zgloba (TMZ – temporo-mandibularni zglob, eng. TMJ – temporomandibular joint). Ispravljanje zuba uspješno se provodi pomoću ortodontskih aparata ili praćenjem i usmjeravanjem procesa rasta i razvoja čeljusti i zuba.
Ortodoncija je specijalizirana disciplina dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zubi i čeljusti. Nepravilni zubi ili zubi koji nisu na pravom mjestu narušavaju estetiku i utječu na zdravlje usne šupljine. Cilj ortodoncije uz promjenu estetike je i rješavanje bolnih stanja i poremećaja žvačnog sustava.
Ortodontska terapija jedna je od najboljih preventivnih mjera koja će spriječiti nastanak karijesa na mjestima koja nisu dostupna čišćenju zuba.

Estetski i nevidljivi aparati

Fiksni ortodontski aparatići za zube glavno su terapijsko sredstvo za ispravljanje zuba kod odraslih pacijenata. Ortodontska terapija obično traje od 1 do 2 godine. Postoje i ubrzane ortodontske terapije koje imaju za svrhu popravljanje estetike u kraćem vremenskom periodu. Osim estetike, ortodontskom terapijom popravlja se funkcija zuba i žvačnog sustava, sprječava prekomjerno trošenje zuba te preopterećenje čeljusnog zgloba i žvačnih mišića. Pravilnim zubnim lukom olakšava se i poboljšava čišćenje zuba te održavanje higijene usne šupljine.

Suvremeni ortodontski aparati sve su manje vidljivi. Metalni aparati koji su nekada bili izrazito vidljivi danas se sastoje od sitnih bravica koje nisu upadljive u svakodnevnog govoru. Estetski aparatići za zube gotovo da nisu vidljivi jer su u boji zuba ili su potpuno prozirni. Nevidljivi aparatići za zube sastoje se od bravica koje se lijepe s unutarnje strane zuba i nije ih moguće primijetiti.

 

Najviši standardi

Za konačni uspjeh potrebno je postaviti ciljeve koje želimo postići. Svaki pacijent prolazi dijagnostičku proceduru propisanu od strane Hrvatskog društva ortodonata HLZ koja se sastoji od seta ortodontskih fotografija, otisaka gornjih i donjih zuba, funkcijske dijagnostike, kefalometrijske analize i utvrđivanja glavnih problema koje pacijent želi ispraviti.

Zajedno s pacijentom utvrđuju se ciljevi i vrijeme potrebno da se ti ciljevi ostvare. Pacijent mora biti informiran o svim segmentima terapije. Ortodontska terapija završava kada su postignuti svi ciljevi i kada je pacijent zadovoljan s rezultatima i sa svojim novim osmjehom.
Nakon nošenja aparata provodi se retencija s kojom osiguravamo da će zubi ostati na svom mjestu. Kombinacija fiksne i mobilne retencije koju redovito provodimo daje nam sigurne i stabilne trajne rezultate.

Bravice

Danas na tržištu postoji veliki broj ortodontskih sustava. Svakim danom pojedine tvrtke izbacuju sve bolje, efikasnije i ljepše ortodontske bravice za zube te tehnološki sve naprednije ortodontske žice koji su generatori pomaka zuba. Osnovni princip ortodontskog pomaka zuba je korištenje vrlo blagih bioloških sila koji potpuno unutar fizioloških granica pomiču zube u unaprijed definirani položaj.

Ortodontske bravice za zube su vrlo sofisticirani proizvod koji u sebi ima određen trodimenzionalni položaj zuba. S obzirom na individualne zahtjeve pacijenta i na njegovu anomaliju potrebno je izabrati sustav i njegove individualne karakteristike koje su idealne za pojedinog pacijenta. Široki izbor bravica i ortodontskih sustava (Damon 3 Ormco, Clarity 3M, Esthetics Dentaurum, In-Ovation GAC, Incognito i dr.) pokrivaju sve terapijske i estetske zahtjeve.

Živjeti s aparatićem

Pacijenti se na ortodontski aparat za zube brzo naviknu. Prvih desetak dana pacijent osjeća da su se zubi počeli pomicati i blagu osjetljivost sluznice obraza. Suvremena ortodoncija traži korištenje vrlo blagih sila na zube tako da nakon 2 tjedna pacijent više ne osjeća nikakvu neugodu. Kontrole, odnosno dolasci kod ortodonta ovise o periodu terapije i vrsti bravica i mogu biti svakih nekoliko tjedna u pojedinim fazama kada se rade fini estetski pomaci do perioda od jednog, dva ili tri mjeseca. Za pacijente koji nisu u Zagrebu koristimo ortodontske sustave koji dozvoljavaju periode između posjeta i do nekoliko mjeseci. Tako se ortodontska terapija može voditi i pacijentima koji ne žive u Hrvatskoj ili izbivaju na duže vrijeme. Sustav standardnih protokola olakšava i odlazak kod kolega ortodonata u drugim državama pa našim pacijentima osiguravamo neometan tijek ortodontske terapije bez obzira gdje se nalazili.