Zaštita i prevencija

Svaki čovjek je individualna jedinka sa specifičnim karakteristikama, strahovima, traumama, emocijama, stavovima i pogledima. Pristup svakom pacijentu treba biti jednako tako individualan.

Zdrava usta mogu se postići samo planskom terapijom. Kada pacijent dođe u Stomatološku polikliniku APOLONIJA, pristupamo cjelovitom pregledu usne šupljine i izradi potpunog plana stomatološke terapije. Pacijent također sudjeluje u planiranju terapije. Tek suradnjom pacijenta i stomatološkog tima moguće je napraviti potpuno zadovoljavajuću stomatološku terapiju. Prednosti takvog pristupa su višestruke: pacijent zna što može očekivati, objašnjeno mu je stanje njegove usne šupljine, može se uključiti u terapiju, postupci se ne ponavljaju, što je financijski prihvatljivije, specijalistički postupci međusobno su usklađeni i na kraju pacijent zna u potpunosti što je učinjeno. Stomatološki kartoni omogućuju potpuni uvid u svakoj fazi terapije i potpuno podliježu načelima medicinske etike.
Tajnost podataka zagarantirana je čak i unutar obitelji ukoliko to pacijenti traže, naravno, uz izuzetak stomatološke zaštite djece.

Terapiji se pristupa po načelima Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetske stomatološke udruge.

Trudnice

Trudnoća je stanje kada usna šupljina traži posebnu njegu. Zbog brojnih hormonskih poremećaja i promjena zubno meso je posebno jako osjetljivo na sve podražaje. Desni reagiraju upalom, oticanjem, krvarenjem i bolom.
Bakterijske naslage izazivaju jači odgovor tkiva u trudnoći, a oticanje zubnog mesa dodatno otežava održavanje higijene.
Karijes je, također, češće zastupljen u trudnoći. Promjena prehrane, pojačana kiselost sline i povraćanja neki su od uzroka češćeg karijesa u trudnica. Zbog toga je potreban stomatološki nadzor nad trudnicom i redoviti pregledi svaka dva mjeseca.
Redovito čišćenje kamenca i uklanjanje bakterijskih naslaga umnogome će pridonijeti zdravim zubima i desnima nakon trudnoće.
Trudnice zahtijevaju i stomatološku edukaciju prehrane, održavanja higijene i preventivnih djelatnosti.
Fluoridacija tijekom trudnoće nekada je bila često prepisivana od strane stomatologa, no mišljenje brojnih stomatoloških institucija je da je ona danas nepotrebna. Raznovrsna prehrana danas je dovoljan izvor svih potrebitih sastojaka za rast i razvoj ploda pa tako i rast i razvoj zuba djeteta.

Posebni aspekti održavanja higijene usne šupljine bit će Vam objašnjeni prilikom posjete stomatologu.

Najranija dob

Majčinim mlijekom dijete dobiva sve potrebne hranjive tvari, a dojenje pozitivno djeluje na rast i razvoj žvačnog sustava stimulirajući njegov pravilan rast. Pravilnim zahvaćanjem majčine bradavice dijete pokreće donju čeljust naprijed-natrag funkcionalno stimulirajući razvoj donje čeljusti i čeljusnih zglobova.
Raznovrsna prehrana u prvoj godini života omogućuje malom organizmu opskrbu svim potrebnim sastojcima.
Vitaminima i mineralima bogata hrana neophodna je i za pravilan rast i razvoj zuba.
Potrebno je koristiti one dudice koje preporučuju stomatolozi.
Anatomski oblikovana dudica oblikom podsjeća na majčinu bradavicu u trenutku sisanja i stimulira pravilan rast čeljusti.
Iako je uspavljivanje pomoću dudice najlakše, majke treba upozoriti na opasnosti koje se pri tome pojavljuju. Dudica se ne smije močiti u šećer ili u med jer to izaziva jako propadanje novih mliječnih zuba, što je poznatije pod nazivom karijes dudice. To je izuzetno razoran karijes koji obuhvaća sve zube u čeljusti cirkularno oko zuba uzrokujući potpuno propadanje mliječnih zuba i nepravilan rast trajnih.
U najranijoj dobi nisu potrebni stomatološki pregledi. Nakon napunjene prve godine života preporučljivo je kratko pregledati zube kako bi se vidjelo jesu li svi na broju. Stomatološku zaštitu djeteta u najranijoj dobi provodi majka uz pomoć stomatologa.

Zatražite savjete koji će Vašem djetetu pružiti više zdravlja !

Djeca

U razgovoru s roditeljima liječnik dolazi do važnih podataka za anamnezu. Edukacijski dio razgovora ide u smjeru važnosti i načina prevencije kako kvarenja zuba tako i drugih bolesti usne šupljine. Ujedno, roditelj saznaje važne informacije o pravilnoj prehrani, načinu pranja zuba, o preparatima fluora za premazivanje zuba, te o uporabi drugih sredstava za održavanje oralne higijene kao osnovnog uvjeta za prevenciju karijesa.
Roditelju treba objasniti i važnost redovite tromjesečne stomatološke kontrole, koja omogućuje pravovremenu dijagnozu i terapiju svih patoloških nalaza u usnoj šupljini.
Ovakav pristup u mnogome eliminira neugodnosti koje može izazvati posjet stomatologu, ukoliko se s njime zakasni. Svojom brigom i savjesnošću, uz pomoć stomatologa, te s preventivnim postupcima, kako kod kuće, tako i u ordinaciji, roditelji će učiniti veliku uslugu svom djetetu.

Osnovnoškolci

Mijena zuba odvija se u dva stadija.
Između šeste i devete godine ispadaju sjekutići. Novi trajni sjekutići veći su od mliječnih i na njihovim griznim bridovima nalaze se tri izbočenja koji su ostaci zametaka zuba. S vremenom ti bridovi se troše pa zubi poprimaju izgled kao i kod odraslih.
Između desete i dvanaeste godine ispadaju mliječni kutnjaci i očnjaci, a na njihova mjesta izrastaju trajni pretkutnjaci i očnjaci.
Mliječni zubi razlikuju se od trajnih. Među njima nema pretkutnjaka, pa ih ukupno ima dvadeset. Valja napomenuti da je dob mijene pojedinih zuba vrlo varijabilna i može varirati unutar nekoliko godina. Zato nema potrebe za brigom ukoliko Vašem djetetu još nisu ispali mliječni zubi koji su već davno ispali njegovim vršnjacima. U većini slučajeva mliječni zubi ispadaju sami jer trajni zubi svojim rastom resorbiraju njihove korijene.
Međutim, ukoliko je mliječni zub malo pomaknut ili ako trajni zub ne raste točno ispod mliječnog može se dogoditi da mliječni zub ne ispadne. Tada je potrebno vađenje mliječnog zuba. Iako je takav mliječni zub malim dijelom korijena u zubnom mesu, mi prakticiramo anesteziranje malog pacijenta tako da je vađenje bezbolno. Mliječni zubi važni su i zbog smještaja trajnih.
Vrlo je važno da se i mliječni zubi plombiraju ukoliko su kariozni. Karijes razara dio zuba što obično dovodi do pomaka mliječnog zuba ukoliko je razoren bočni dio zuba. Pomakom mliječnih zuba trajni zubi niču bliže sredini pa oni zubi koji niču posljednji, nemaju dovoljno mjesta za pravilan smještaj. Tada je potreban ortodontski aparat kako bi se ispravio položaj zuba i zaštitilo ga se od karijesa. Zbog toga nije pravilno razmišljanje kako mliječne zube nije potrebno popravljati jer oni kasnije ispadaju.
U školskoj dobi potrebno je voditi brigu i o novim, trajnim zubima. Najčešće stradaju prvi kutnjaci koji niču već oko šeste godine. Oni su potpuno iza mliječnih zuba pa je otežano čišćenje, a imaju duboke jamice u kojima se zadržavaju bakterije. Vrlo se često događa da dok još nisu niknuli svi trajni zubi, prvi kutnjaci budu već potpuno razoreni karijesom. Zbog toga prakticiramo posebnu zaštitu prvih trajnih zuba metodom pečaćenja jamica zuba. Metoda je potpuno bezbolna, a sprečava nastanak karijesa na mjestima koja su najugroženija.

Srednjoškolci

Vrijeme između četrnaeste i osamnaeste godine delikatno je u djetetovom odrastanju. Pubertet je vrijeme kada dijete doživljava promjene u fizičkom i psihičkom razvoju. Utjecaj hormona može biti varijabilan, a usna šupljina prati promjene koje se odvijaju u cijelom tijelu.

Sluznica i desni osjetljivi su na podražaje pa su česte upale zubnog mesa. Već i male iritacije bakterijskim naslagama na zubima dovoljne su za krvarenja, bolove i oticanje desni.
Zubi još nisu potpuno mineralizirani pa nisu otporni na prodiranje karijesa. Stoga se karijes kod djece mnogo brže širi u zubu te razara velike dijelove zuba.
Pregledi srednjoškolaca trebali bi biti češći. U ovoj dobi već su ispali svi mliječni zubi, a zadnji kutnjaci još su u stadiju nicanja.

Potreba za ortodontskim tretmanom vrlo je česta zbog nedovoljno mjesta za smještaj svih zuba u čeljusti.
Pravilni i zdravi zubi značajni su i za djetetov psihički razvoj. Društvene norme danas postavljaju pred mlade visoke kriterije, a mladi brinu o svojem izgledu.

Osim što su zdravi i lijepi zubi znak zdravog i njegovanog organizma, neosporna je i njihova važnost u razvijanju samopouzdanja mlade osobe.

Odrasli

Stomatološka zaštita odraslih nije samo popravak zuba, ona je i briga i odgovornost. Prvo se liječe akutna stanja i uklanjaju izvori infekcije u ustima, a protetski nadomjestci na kraju kada je usna šupljina zdrava, što produljuje njihovu trajnost. Kontrolni pregledi obavljaju se periodično. Kompjuterizacijom sustava pacijenti na vrijeme dobivaju obavijest na kućnu adresu o potrebi novog pregleda. Skrb nad pacijentom ne prestaje njegovim odlaskom iz ordinacije i zaključivanjem terapije. Praćenje zdravstvenog stanja pacijenta omogućuje pravovremeno uklanjanje štetnih podražaja na zube i cijelu usnu šupljinu.
Brojne promjene organizma ogledaju se i u usnoj šupljini. Najčešći problemi koji se javljaju su promjene na desnima i potreba za protetskim nadomjestcima. Desni više nemaju mehanizme obrane kakve su imale prije pa je potrebna posebna briga o njima.
Očuvanje i upotpunjavanje zubnog niza značajno je u funkcionalnom i psihološkom smislu. Zubi su dio probavnog sustava preko kojeg organizam dobiva potrebne hranjive tvari. Potpuni zubni niz omogućuje pravilno usitnjavanje hrane i od neospornog je značaja za zdravlje organizma. No, i psihički i estetski aspekti jednako su važni. Zubi su potpora mišićima obraza i usta, a gubitkom zubi resorbira se čeljusna kost. Nadoknadom izgubljenih zuba lice dobiva mlađi izgled jer obrazi i usta ponovo imaju potporu. Izgubljena visina donje trećine lica može se nadoknaditi i dovesti u sklad s cjelinom.
Protetskom terapijom pacijenti postaju sretniji i sigurniji.
Nitko nije star dok se ne počne osjećati tako. Zašto Vam ne bismo pomogli da se osjećate mlađe?